Hoe werkt een dierenverzekering?

Een Huisdierverzekering

Een huisdieren verzekering kunt u zien als een zorgverzekering voor uw huisdier die bepaalde medische kosten vergoedt. Dit beschermt u tegen het risico van hoge medische zorgkosten – of erger nog, uw huisdier moeten laten inslapen omdat u zich geen operatie kunt veroorloven. Als een ongeval of ziekte toeslaat, kan het hebben van een verzekering een redder in nood zijn. Niet alle ziekten worden echter gedekt door ziektekostenverzekeringen voor huisdieren, dus u moet de kleine lettertjes lezen voordat u een verzekering afsluit.

Een huisdieren verzekering is een manier om op dierenarts kosten te besparen wanneer uw huisdier ziek wordt of gewond raakt. De meeste verzekeringen voor huisdieren worden maandelijks betaald en kosten een paar honderd euro per jaar. Door een maandelijks bedrag te betalen, kunt u de meeste medische kosten vergoed krijgen Net als bij reguliere ziektekostenverzekeringen betaalt de verzekeringnemer een klein deel van de rekening en betaalt de verzekeringsmaatschappij de rest. In tegenstelling tot een reguliere ziektekostenverzekering, moet u eerst uit eigen zak betalen. Nadat u de dierenarts hebt betaald, kunt u een claim indienen bij uw verzekeraar om te worden vergoed.

De maandelijkse premie van uw huisdierenverzekering

Hoewel het betalen van maandelijkse premies kan oplopen tot een paar honderd euro per jaar, is het voordeel van een huisdier verzekeringen dat de kosten minder een factor zullen zijn bij de beslissing om door te gaan met een belangrijke operatie. Vaak kunnen eigenaren van een huisdier zonder verzekering het zich niet veroorloven hoge medische kosten te betalen en zijn ze gedwongen hun huisdier te laten inslapen. Bij het beslissen of u een huisdieren verzekering moet afsluiten, is het belangrijk om rekening te houden met de kosten van eventuele belangrijke medische behandelingen.

Is een goedkope dierenverzekering afsluiten verstandig?

Een goedkope dierenverzekering is beter dan geen dierenverzekering. Een deel van de kosten die je maakt bij de dierenarts krijg je vergoed in ruil voor een lage maandelijkse premie. Maar als je huisdier regelmatig iets mankeert, of vooral iets ernstigs mankeert, dan ga je merken dat je niet goed genoeg verzekert bent. Niet alle handelingen van de dierenarts vallen onder de dekking, waardoor je de rekening daarvoor misschien niet kunt declareren.

De hoogte van het eigen risico of de eigen bijdrage is dan relatief hoog, waardoor je alsnog flink kunt moeten bijleggen, terwijl dat nu juist niet de bedoeling was van het afsluiten van een dierenverzekering.

Een ander punt zijn de maximale totale kosten die per jaar vergoed worden binnen de dekking van je dierenverzekering. Bij een goedkope dierenverzekering is dit doorgaans 2.000 tot 3.000 euro.

Dat klinkt als best veel geld om in een jaar aan medische kosten voor je huisdier uit te geven, en dat is het ook. Maar een operatie kan al snel honderden tot duizenden euro’s kosten, onderzoeken zoals MRI’s, CT-scans en Röntgenfoto’s zijn ook duur, om nog maar niet te spreken over langdurige behandeling bij chronische ziekten. Mocht je de pech hebben dat één of meerdere van deze zaken nodig blijken bij jouw huisdier, dan zit je al snel aan dat maximaal te vergoeden bedrag en moet je alsnog zelf bijleggen.

Of het dus verstandig is om voor een goedkope dierenverzekering gaan is nog meer zeer de vraag en hangt vooral af van hoe jij zelf de dierenartskosten van je huisdier wilt spreiden.

Is er een keurmerk voor goedkope dierenverzekeringen?

Het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) is er om de kwaliteit van onder andere verzekeringen te waarborgen. Is de dierenverzekering die jij op het oog hebt aangesloten bij Kifid, dan kun je erop rekenen dat er een aan een hoog kwaliteitsniveau wordt voldaan, ook als het om een goedkope dierenverzekering gaat. Wees je er wel bewust dat er grote verschillen bestaan in dekking, vergoedingen enpremies tussen verschillende dierenverzekeringen. Het is dus aan jou zelf om verschillende verzekeringen goed te vergelijken en de beste voor jou betaalbare

Andere artikelen